úterý 26. září 2017

Všude samá cuketa

Tak a je to tu. V minulém příspěvku jsem naznačila, že občas přidám nějaký ten recept.
A začnu tím, že vám prozradím něco málo o svém vaření. Mám ráda jídla jednoduchá, rychlá, pestrá. Nevařím podle kuchařek, to mě vyloženě nebaví, občas hledám sice inspiraci na netu, ale běžně to stejně dopadne tak, že si recept upravím podle svého. Většinou ani své vlastní recepty nedělám pokaždé stejně, ale tu přidám jinou surovinu, tady změním poměry ingrediencí. Jsem zkrátka kreativní a to se projevuje i v mé kuchyni. Jelikož já a maso se zrovna moc nekamarádíme (výjmečně si dám rybu), tak ho v mých receptech ani nenajdete, také vařím a peču bez lepku s ohledem na přítelovu dietku. Když to jde, snažím se používat lokální suroviny, samozřejmě nejlépe to, co zrovna roste na zahrádce.  A to hlavní - vaření a pečení mě zkrátka baví :)

Když jsem dumala nad konceptem těchto "žracích" příspěvků, napadlo mě, že to pojmu tématicky.
A jelikož srpen je období cuket, tak se vrhneme na tuto báječnou plodinu. (Ano, ačkoliv je konec září, tento příspěvek jsem rozepsala již v srpnu a jelikož cukety stále ještě plodí, tak se tím zkrátka kromě tohoto dovětku nebudu zabývat :)).


Srpnová úroda 2016, které vévodí královna cuketka

Srpen 2015 a opět ta cuketa


Wikipedie říká: Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. 

Ať už vám na zahrádce roste cuketa zelená, žlutá nebo bílá, sklízejte je ještě mladé. Nemusíte vydlabávat semínka a cuketa je také nejchutnější. Samozřejmě se dá bez problémů zpracovat i velký, přerostlý kus, tady už je ovšem dobré semínka lžící vydlabat. Má to tu výhodu, že propraná semínka lze usušit a schovat na další sezonu. Cuketa obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu (na přesné hodnoty se opět můžete podívat na wikipedii) a především vodu. Ta je sice skvělá pro vaše ledviny, ale je třeba na tuto vlastnost brát ohled při přípravě některých receptů.

Když se zmiňuji o cuketě, musím se zmínit i o jejím květu. Nemá funkci pouze okrasnou, je prý také výtečnou delikatesou. Květy se smaží v těstíčku a nebo nadívají. Osobní zkušenost s tím bohužel nemám, ale pokud vyzkoušíte, dejte mi vědět :)

Cuketové květy jsou pastvou nejen pro oko

Takže teorie bylo dost a můžeme se pustit do vaření.

Zapečená cuketa "co dům dal"

Recept je orientační a je báječný v tom, že cuketu můžete naplnit téměř čímkoliv, co zrovna najdete po ruce. Tempeh můžete nahradit mletým masem, přidat houby, odebrat semínka... Fantazie se meze nekladou.

Suroviny:
- 1 mladá cuketa
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 balíčku uzeného tempehu
- zelenina dle chuti (rajčata, papriky, olivy)
- semínka (dýňová, slunečnicová, konopná, sezamová - zkrátka co dům dá)
- olivy
- parmezán
- olivový olej, sůl, pepř

Postup:
Cuketu vydlabejme lžící (ponechávámm asi centimetrovou vrstvu dužiny), z vydlabané dužiny vymačkáme vodu a dáme do misky. Pánvičku zakápneme olivovým olejem a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek, semínka dle chuti a nahrubo nastrouhaný tempeh. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájenou zelenninku a vydlabaný vnitřek z cukety, osolíme a opepříme. Zelenina pustí šťávu a po krátkém podušení se směs spojí. Vydlabanou cuketu vložíme do zapékací misky a naplníme připravenou směsí (plním pod okraj, jinak vytéká šťáva ven). Přiklopíme a 30 minut zapékáme na 220°C. Po půl hodině odklopíme, zasypeme sýrem a zapékáme zhruba ještě pět minut. Ozdobíme olivami.
Jako přílohu můžeme podávat třeba brambory. Jídlo je ovšem dost syté samo o sobě, my ho doma jíme samotné.

TIP: Pokud vám přebývá směs na plnění cuket, dejte ji do mističky a také zapečte. Můžete ji jíst druhý den s pečivem a nebo přidat na talířek k cuketě.

Zapečená cuketa "co dům dal"

 Zapečená cuketa s červenou řepou inspired by Terezka   

Toto je vlastně jen variace na první zapečenou cuketku, ale některé základní suroviny jsem natolik obměnila, že vkládám i tento recept. Navíc je to moc velké dobrota a inspirovala mě k němu má drahá kamarádka Tereza. 

Suroviny:
- 1 mladá cuketa
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 4 menší spařená a oloupaná rajčata
- semínka (dýňová, slunečnicová, konopná)
- celerová nať, bazalka
- lahůdkové droždí
- olivový olej, sůl, pepř

Postup:
Cuketu si připraváme stejně jako v předchozím receptu. Nachystáme si směsku na naplnění: na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek, semínka. Přidáme nastrouhanou mrkev, nastrouhanou řepu, na malé kostičky nakrájená rajčata, dochutíme solí a pepřem a chvíli dusíme. Přidáme nasekanou celerovou nať, cca 2 lžíce lahůdkového droždí a odstavíme z plotny.
Vydlabané cukety naplníme směsí pod okraj, posypeme nasekanou bazalkou, cuketu přiklopíme a pečeme 20 minut při 220°C.



Zapečená cuketa s červenou řepou

Bazalkové tofu se zeleninou


Mám ráda jídla pestrá a rychlá a toto je jedno z nich. Cuketa tam sice nehraje hlavní roli, ale je rozhodně nedílnou součástí receptu. 

Suroviny:
- 1 balení bazalkového tofu
- 1 malá cibulka + 1 jarní cibulka i s natí
- 3 stroužky česneku
- 2 bílé papriky
- 1 chilli paprička
- 2 rajčata
- hrst černých oliv
- 1 mladá cuketka
- pórek
- sezamová a dýňová semínka
- sůl, pepř, shoyu omáčka, případně další koření dle chuti, sušená řasa Nori, 2 lžičky Misa

Postup:
Cibulku nakrájíme najemno, necháme zesklovatět na olivovém oleji a postupně přidáme nasekaný česnek, semínka, tofu (nakrájené na kostičky a nebo klidně nahrubo nastoruhané), na nudličky nakrájené papričky včetně té chilli a nakonec cuketu, rajčata a olivy. Okořeníme, zakápneme shoyu omáčkou a necháme chvilku dusit ve šťávě, kterou pustila zelenina.
Přibližně po 20 minutách odstavíme z plotny, přimícháme řasu Nori, miso, případně ještě dokořeníme a můžeme hned podávat.
Já jsem jako přílohu zvolila quinou, ale může být rýže, těstoviny, jáhly, červená čočka, fazole... 

Bazalkové tofu se zeleninou ve fázi příprav

Ďobáčky s cuketou a rajčaty

Toto je jedna další taková rychlovka, kterou jsem doplnila ne úplně obvyklou přílohou.
 
Suroviny:
- cibule
- česnek
- jarní cibulka
- pórek
- cuketa
- rajčata
- ďobáčky (okořeněné vakuované sojové maso)
- sůl, pepř

Suroviny příloha (v mém podání polenta s brynzou):
- polenta
- sušená rajčata
- černé olivy
- brynza
- sůl

Postup:
Nakrájíme si cibulku, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájený česnek, ďobáčky a chvilku
dohormady restujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a po chvilce restování přidáme spařená a oloupaná rajčata nakrájená na osminky. Osolíme, opepříme, podusíme je hotovo.

Jako přílohu jsem zvolila polentu, kterou mám moc ráda i jako samostatné jídlo a báječně se hodí na výpravy do hor. Polentu jsem si uvařila, přidala na kolečka pokrájené olivy a kousky sušených rajčat, dosolila a na talíři ozdobila brynzou, kterou jsme si dovezli z famry v Abertamech.

Ďobáčky v zeleninové směsce s mou oblíbenou polentou

Semínkové cukeťáčky

Dalším skvělým pokrmem z cukety jsou různé placky a tady je recept na jedny z nich. Kromě tohoto receptu můžete připravit klasické bramboráky z cukety, která brambory může nahradit úplně a nebo třeba jen částečně. Cuketa je ale hodně vodnatá, proto doporučuji před přípravou placek cuketu nasolit, nechat chvilku odstát a vodu před další úpravou slít.



Suroviny:
- cuketa
- chia semínka
- lněná semínka
- česnek
- jáhlové vločky
- kukuřičná krupice
- sůl, pepř, majoránka

Postup:
Cuketu nahrubo nastrouháme a trochu vymačkáme vodu. Přisypeme chia a lněná semínka (nahradí vejce), smícháme, necháme chvilku stát. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, jáhlové vločky a kukuřičnou krupici, nakonec přidáme majoránku.
Můžeme péct v troubě (stejně jako cukeťáček napravo) a nebo smažit na pánvi jako ty dva zbylé na fotce.

Semínkové cukeťáčky bez lepku a vajec

Cuketová polévka dvakrát jinak

Jednou jsem si říkala, že když je tak lahodná polévka dýňová, tak proč to nezkusit i z příbuzné cukety. S různými drobnými obměnami jsem vytvořila zatím dva recepty.


Cuketová polévka 1
 
Suroviny:
- olivový olej
- 1 velká cuketa
- česnek
- hrst bazalky
- sůl, pepř
- sojová smetana

Postup:
Česnek nadrobno nasekáme, orestujeme na olivovém oleji a přidáme hrst nasekané bazalky. Necháme rozvonět a do hrnce nasypeme na proužky nakrájenou nasolenou cuketu zbavenou semínek. Zasypeme pepřem a přibližně po deseti minutách, když cuketa pustí vodu, dolijeme vodou a nebo vývarem (já ráda používám vývar ze zbytků, ale o tom až jindy) a vaříme do změknutí. Můžeme celé rozmixovat, já většinou umixuji jen částečně, některé cuketky nechávám vcelku.
Dochutíme solí a pepřem dle potřeby, přidáme sojovou smetanu a podáváme.

Cuketová polévka podávaná s drceným pepřem a "hráškem" (vyrobeno z rýžové mouky a hrachu)

Cuketová polévka 2



Suroviny:

- cuketa
- cibulka i s natí
- česnek
- sůl, pepř, estragon, bazalka, kurkuma, olivový olej

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme celé stroužky česneku, cuketu na kostičky. Osolíme, opepříme, zasypeme kurkumou a povaříme. Když je cuketa rozvařená, přidáme bylinky a rozmixujeme.
Pak už jen stačí polévku ozdobit čerstvou bazalkou a můžeme servírovat.

Cuketová polévka 2

Pikantní cuketová pomazánka

Cuketu můžete využít i pro přípravu různých pomazánek. Její jemná chuť je obzvláště příhodná v kombinaci s chilli, jako v tomto receptu.

Suroviny:
- 1 mladá cuketa
- 1 chilli paprička
- 1/2 chilli tofu
- česnek
- parmazán
- konopné semínko
- oliv. olej, sůl, pepř

Postup:
Cuketu nahrubo nastrouháme do misky, prosolíme a necháme alespoň půl hodinky odstát (můžete nechat klidně přes noc). Vymačkáme cuketu přes cedník vidličkou a vylijeme všechnu vodu. Na olivovém oleji si orestujeme na minutku nasekaný česnek s chilli papričkou, přidáme nrhubo nastrouhané tofu, konopné semínko, cuketu a restujeme ještě přibližně pět minut.
Směs odstavíme, dokořeníme a vmícháme nastrouhaný parmezán. Podáváme s pečivem a nebo třeba s nachos.

Cuketová pomazánka s nachos na oslavě narozenin v práci měla velký úspěch

Cuketová hořčice 

Znáte to, někdy se jedné plodiny urodí více a i když rozdáváte celé léto úrodu příbuzným a sousedům, pořád je cuket dost. Toto se mi stalo loni (a letos nemám cuketu žádnou) a tak jsem zkusila udělat cuketovou hořčici. Můžete ji pak používat jako běžnou hořčici a nebo s ní třeba zapéct brambory. Je to lahůdka!



Suroviny:
- cuketa
- cibule
- hořčičné semínko
- citron
- ocet
- olivový olej, sůl


Postup:
Na oliv. oleji orestujeme cibuli nakrájenou na čtvrtky, přidáme cuketu na kostičky, bylinky ze zahrádky (dávala jsem oregano, saturejku a tymián) a rozvaříme s trochou octa. Po rozvaření přidáme hořčičné semínko rozemleté v hmoždíři, promícháme, požádně rozmixujeme a ještě horké plníme do skleniček, které otočíme dnem vzhůru. Pro jistotu můžeme ještě zavařit. Já zavařuji v horkovzdušné troubě na plechu s utěrkou a vodou přibližně na osm minut.

Napravo cuketová hořčice, nalevo kečup, ale o tom až jindy




Další variace na cuketu:

S cuketou máte spoustu možností, jednou je třeba cuketová buchta, kterou jsem už také párkrát pekla, níže najdete fotky dalších mých cuketových výtvorů. Na fotce ze sporáku vidíte stejný základ - cuketa a dýně. V levém hrnci z toho však vzniklo jemně pikantní slané pyré, které jsem si zavařila na zimu (suroviny: cuketa, dýně, rajčata, cibule, česnek, chilli paprička, koření) a napravo pak vynikající hřejivá přesnídávka (suroviny: cuketa, dýně, jablka, skořice).
 

Vlevo: slané cuketové pyré, napravo: sladká cuketová přesnídávka se skořicí

Cuketu můžete použít také jako základní surovinu pro výrobu lahodného kiše (bezlepkové těsto na kiš, cuketa smíchaná s vajíčky, sojovou smetanou, semínky a kořením) a napravo na fotce vidíte další variantu placiček (pečené placky z cukety, červené řepy a červené čočky).


Vlevo: cuketový kiš, napravo: cuketové placky s červenou řepou a čočkou

Snad jsem vás svými recepty inspirovala, pokud nějaký vyzkoušíte, můžete mi dát vědět do komentářů, jak vám chutnal :)

Omluvte prosím kvalitu fotek. Fotím mobilem při výrobě jídla, které je určené ke konzumaci, nikoliv na okrasu :)


Žádné komentáře:

Okomentovat